donderdag, december 08, 2011

Kerst van volgend jaar

Een paar weken zijn we uit de digitale lucht geweest. Door de vele stroom onderbrekingen is onze computer ter ziele gegaan. Repareren bij een mac dealer was zo kostbaar dat het meer voor de hand lag dat er een nieuwe kwam. Die staat er dus nu. Hadden we hem online besteld dan was de leegte op het bureau vlot gevuld. De dealer heeft er meer dan twee weken voor nodig gehad en dan moesten we er ook nog twee keer een uur voor in de auto zitten om hem op te halen. Je begrijpt, ons leven hier gaat niet over rozen. 





Is er verder nog wat gebeurd? Ja toch wel. Een paar weken geleden zijn we begonnen met het leggen van de buizen van de vloerverwarming. De buizen liggen op de bestaande betonvloer en zijn bevestigd met beugeltjes. Om deze beugeltjes vast te zetten moeten er gaatjes geboord worden in de betonnen vloer waarna ze erin geslagen worden. 1500 beugeltjes en dus gaatjes later liggen er 8 rollen van 120 meter over de vloer. Alles is aangesloten op de bijbehorende pompgroepen en getest op lekkage. 
Nu konden we beginnen met de uiteindelijke vloer. Hier moeten we eerst een laag, ongeveer 5 cm, chape (zand/cement topvloer) storten en direct plakken we daar de tegels in het natte cement. 
We zijn begonnen in de toekomstige keuken, om het te leren. Tenslotte is het voor ons de eerste keer dat we dit op deze manier doen. De reden dat we de tegels direct in het cement kloppen heeft te maken met geld. 100m2 tegellijm is veel en veel duurder dan 50 zakken cement en een berg zand. Bijkomend voordeel is dat de kans dat het ooit los komt door rek en krimp van de vloerverwarming geringer is als alles van het zelfde materiaal is. 


Per werkdag doen we ongeveer 4 à 5 m2 en dan zijn we 's avonds uitgeteld. De hele dag voorover gebogen op je knieën zitten en met cement spelen ga je voelen in je lichaam. Ik heb veel respect voor mensen die dit dag in dag uit voor hun beroep doen. 
We hadden gehoopt voor de kerst, dit jaar, klaar te zijn. In het huidige tempo zal dat zo half januari worden. Ruim voor kerst van volgend jaar dus.
Hans Faber