Eten bij Jan en Wilma, Maison les Combrailles
Er is een nieuwe, buiten de deur eten gelegenheid, in Pionsat geland. Het is het huiskamer restaurant, table d'hôtes, "Maison les Combrailles" van Jan en Wilma. Nu zijn er een hoop dingen waar ik geen verstand van heb, dat behoeft verder geen betoog, en een van die dingen is eten koken. Ik weet dat dat doorgaans in een keuken gebeurt en wanneer er professioneel gekookt wordt dat dat meestal door mannen wordt gedaan. In de thuissituatie is het meestal de vrouw die kookt. Wat nu als er in een "thuis" professioneel gekookt wordt? Het maakt natuurlijk niets uit wie er kookt als het maar goed gebeurt, zult u denken. Van eten heb ik daarentegen veel meer verstand. Ik mag zelfs wel zeggen dat ik in het gelukkige bezit ben van zeer talentvolle en goed getrainde smaakpapillen. Het zijn die papillen die mij weten te behoeden voor het eten van banaan en vis die ik meestal terug stuur naar het ruime sop, waar ze thuishoren. Zuur vind ik zuur en zoet lekker. U snapt het, een echte Johannes van Dam in de Auvergne.
Gewapend met pen, papier, een fototoestel en een volle buik omdat honger rouwe bonen zoet maakt, kwamen we later als de afgesproken tijd aan. Meteen maar het geduld van de gastheer en vrouw op de proef stellen. We weten waar het is dus voor ons is het makkelijk te vinden. Voor "vreemden" zou het goed zijn als er een verwijzing aan de deur zou staan. In mijn rol als restaurantcriticus werd ik meteen als zodanig herkend. De gezichten gingen op strak. Het was duidelijk dat het dappere duo deze avond alles uit de kast moesten halen om de criticus te overtuigen. Met een lieve glimlach alleen, zouden ze er niet komen.
Je komt binnen via de net geschilderde entree in de gang. Deze heeft nog
Hans "Johannes" Faber
<< Home